JAMAR S KOLESOM V AZIJO

Čisto na kratko bom napisala par besed o prijatelju, ki se je odpravil na pot s kolesom v začetku aprila 2007. Iz potovanja pa se je vrnil konec januarja 2008. "Prepedalal" je preko 22.000 kilometrov...

Par dni pred odhodom, ki ga je skrivnosto prikrival, je pri njemu, njegova mami odkrila knjigo z zelo pomenljivim naslovom: "Potovanje okoli sveta brez denarja". Seveda ga je kaj kmalu povprašala, kaj to pomeni, Boris pa se je samo nasmehnil in... Zares se je odpravil na svojo pot, brez bogastva na računu oziroma v žepu in z zaupanjem v svojo pot - z zaupanjem vase!!! Njegovo največje bogastvo je svet, ki se mu odstira pod pedali njegovega kolesa in osebna energija, da je v potovanju aktiven, individualen in ne kot "instat" popotnik, ki jih danes kar mrgoli. Potovanje je njegov stil življenja oziroma potovanje je njegovo življenje!

Adrijana Novak

 

Boris Šajtegelj je jamar in tudi jamarski reševalec ter svetovni popotnik. Med nami jamarji je poznan predvsem po tem, da pride skozi vsako špranjo. Tam, kjer ostali dajemo dol pasove in opremo, se on smeje in z lahkoto zdrsne skozi, z vso opremo. Poleg jamarstva pa je njegov hobi tudi kolesarstvo.

Letos se je drugega aprila z vlakom podal v Srbijo. Tam se je vsedel na kolo in se odpravil v Bolgarijo in potem v Makedonijo, kjer sva skupaj kolesarila 12 dni. Odločil se je nadaljevati pot prek Grčije v Turčijo, naprej v Gruziijo, Armenijo in Gorski Karabah, Iran, Pakistan ter preko Tibeta v Laos in na Kitajsko. Do konca novembra je naredil približno 17.000 km. Pravi, da ni imel nobenih posebnih težav z nadmorsko višino. Sicer ni mogel kolesariti na vso moč, ampak je šlo. Kjlub slabim cestam, ki jih marsikje prekinjajo plazovi, prekolesari od 100 do 150 km na dan. Najdaljšo pot v enem dnevu je naredil v Iranu, ko je v sedmih urah prevozil 200 km. Imel je topel veter v hrbet in "prijetno" temparaturo okrog 35-40 stopinj. V Iranu je namreč vozil tudi pri 50 stopinjah. Najvišji prelaz, ki ga je prečkal, je na nadmorski višini 5380 m. Spal je malce pod prelazom na nadmorski višini 5200 m v neki opuščeni stavbi. Ceste so ponekod v zelo slabem stanju. Na Kitajskem mu je kolo povozil bager. K sreči je Borisu uspelo dobiti denarno odškodnino in si je nabavil novo kolo.

Boris potuje z gorskim kolesom in z minimalno opremo. Skupaj s kolesom ima prtljage približno 30 kg. Spi kakor nanese. Včasih kar ob cesti, drugič v gozdu, v parku, včasih tudi na policijski postaji (s povabilom policije in ne zaradi prekrškov), pri domačinih, v Aziji tudi v poceni hotelih. Njegove skromne potrebe in iznajdljivost mu omogočajo, da z minimalnimi denarnimi sredstvi prepotuje veliko število držav.

Tudi med jamarji so veliki svetovni popotniki.

Mojca Hribernik

Članek je bil objavljen v reviji "Jamar"